slideshow #2 slideshow #3
Magyar English

főoldal

Hírek

 

Fesztiválos hangulatban ért véget a
VI. Magyar Világtalálkozó
tíznapos eseménysorozata

  

Fesztiválos hangulatban, színes műsorokkal, izgalmas beszélgetésekkel, érdekes konferenciákkal, szépségkirálynő választással és a néphagyományokat hűen felelevenítő együttesek, néptánccsoportok, kórusok fellépéseivel és egy igazi falusi lakodalommal ért véget a Lurdy Házban felépített Világfaluban, május 22-én  a VI. Magyar Világtalálkozó tíz napos eseménysorozata, amely a „Határtalan összefogás értékeinkért” jelmondat szellemében zajlott.

Budapest számos helyszíne, Csenger, Aranyosapáti, Ópusztaszer és Szeged adott otthont a rendezvénysorozatnak, amelynek az idei díszvendége Latin-Amerika, Őrvidék és  Szabolcs-Szatmár-Bereg megye volt. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett díszünnepségen adták át „A Világ Magyarságáért” elismeréseket, amelyet többek között George Pataki, New York állam volt kormányzója és Balázs Fecó Kossuth-díjas előadóművész is átvehetett. Dr. Seszták Miklós védnök, nemzeti fejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő  üdvözölte azt az összefogást, amely a világtalálkozót szervező Panoráma Világklub öt kontinens mintegy 90 országát átölelő 200 társklubja és a tizenkét társzervező együttműködésével valósult meg. A tíz napos eseménysorozat programjain több mint harminc ezren vettek részt a világ minden részéből.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye három településén (Nagygéc,Csenger, Aranyosapáti) rendezték meg a „Határtalan összefogás a magyar vidékért” napot, Ópusztaszeren  a „Gyere haza, várunk!” konferenciát, Szegeden művészeti kiállítást és emlékpark avatást tartottak. Budapesten a „Vallások párbeszéde”, és a Társadalmi Párbeszéd fórumokon a hitről és Európa jövőképéről esett szó, az üzletemberek találkozóján pedig gazdasági kapcsolatépítés lehetőségei kerültek terítékre, míg  az Óbudai Egyetemen pedig több mint 200 előadás hangzott el 25 szekcióban  különféle tudományos témakörökben. A művészet iránt érdeklődőket pedig Józsa Judit erdélyi keramikus művész fogadta és kalauzolta galériájában.

A Lurdy Rendezvényközpontban felépített Világfalu nagyszínpadán reggeltől estig  zajlottak a színes programok, „Ezer torokból…” szólt a legnépszerűbb 10 magyar örökzöld, megválasztották a Világtalálkozó Szépét, ropták a táncot a Palóc Falusi lakodalomban, volt Kórusfesztivál és Operettgála, sok híresség szerepelt a Joó-talkshown, fellépett tucatnyi néptánc együttes és csoport, a Mistery Gang, a győri Viktória Alapítvány tehetségei, a Napsugár együttes. Nagy érdeklődés kísérte  Böjte Csaba, dr. Papp Lajos, dr.Csókay András és dr.Darnói Tibor előadását, majd a migrációról, a Benyovszky-emlékévről, a kitüntetettekről és a díszvendégekről szóló beszélgetéseket. Közel kétszáz kiállító mutatta be termékét, szolgáltatását, cégét, az önkormányzatok turisztikai ajánlataikat, idegenforgalmukat. Az édesszájúak bőven megkóstolhatták számos kiállítónál a finomságokat, akik pedig a Világtalálkozó pálinkáira voltak kíváncsiak, azok Tarpa exkluzív kiállító pavilonjára és a Csipán pálinka standjára látogathattak.

Zárásként dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke, megköszönve a mintegy háromszáz fős szervezői gárda munkáját, a közönség megtisztelő jelenlétét, bejelentette, hogy a jövő évi, immár VII. Magyar Világtalálkozóra 2017. május 14-21 között kerül sor, amelynek kontinentális díszvendége Észak-Amerika, a határon túli a Felvidék,  a magyarországi pedig a Balaton-vidék lesz.

 

 

 

 

A Világtalálkozó célja: határokon átívelő kapcsolatteremtés és együttműködés
a magyar identitás és értékvilág bemutatásával.
A Világtalálkozó üzenete: egy a nemzet, éljünk a világ bármely pontján, értékeinket, hagyományainkat őrizzük meg, gyarapítsuk és terjesszük jó hírét a nagyvilágban!
A Világtalálkozó jelmondata: Határtalan összefogás értékeinkért!

 Tekintse meg honlapunk programajánlatát,

és legyen Ön is részese a Világtalálkozónak!