Magyar asztalra, magyar alapanyagokból, magyar ételt!

Tápióbicskén, a Szent István park adott otthont„ A magyar konyha napjának”

Magyar  asztalra, magyar alapanyagokból, magyar ételt!

Harmincöt főzőcsapat, középpontban a halételek

2017-ben, a  VII. Magyar Világtalálkozó rendezvénysorozatának keretében, a világ magyarsága képviseletében több mint 250 aláírással a világtalálkozó résztvevői kezdeményezték, hogy  május 18-a legyen  „A magyar konyha világnapja” azzal a céllal, hogy  a hagyományos magyar konyha értékeit őrizzük meg, terjesszük, népszerűsítsük hungarikumainkat, magyar értéktárunkat, fejlesszük tovább a mai kor igényeinek megfelelően,  hogy újra méltó  rangot kapjon szerte a nagyvilágban. Az ötlet kezdeményezői úgy gondolják, ez nem csupán a szakma,  az állami szervek feladata, hanem a fogyasztóké, a civileké is.

Ennek folytatásaként az idén, május 18-án, pénteken, Tápióbicskén, a Szent István parkban  egy egész napos rendezvény keretében – a VIII. Magyar Világtalálkozó tíznapos rendezvénysorozata alatt- ismét megrendeztük „A magyar konyha világnapját”, „Magyar  asztalra, magyar alapanyagokból, magyar ételt!”  jelmondat szellemében. Ezt hangsúlyozta megnyitó beszédében Kanyó Sándor, Tápióbicske polgármestere és dr. Tanka Lászlóné, a Magyar Világtalálkozó alelnöke, aki üdvözölte  jelenlévőket. A  rendezvény házigazdája, s főszervezője: Vér János, séf,  a Panoráma Világklub Tápió-régiói Társklubjának elnöke méltatta a rendezvény jelentőségét és köszönetét fejezte ki a  közreműködőknek. Ünnepélyes keretek között került sor az Összetartozás emlékművének leleplezése és avatása a Szent István parkban

Kiemelt figyelmet kaptak hungarikumaink, s 35 főzőcsapat részvételével zajlott a főzőverseny! Köztük szép számmal voltak a határon túliak is,  Délvidék, Erdély, Kárpátalja, Felvidék képviseletében, finomabbnál finomabb ételeket készítettek. Így például   elkészítették a bajai és a tiszai halászleveket, a gulyáslevest, a karcagi birkapörköltet, alapanyagként makói hagymát, piros aranyat,”Erős Pistát” kalocsai fűszerpaprika őrleményt használtak, s megkóstolhatták a jelenlévők a Magyar Világtalálkozó italait: finom  pálinkáinkat- a Gustó pálinkákat-,  magyar borainkat: a lellei Cserszegi fűszerest a Búzássy-pincészetből és az Egri bikavért, az Egri Korona Borháztól, a Pannon Kincse lúgos ásványvizet – mint a Magyar Világtalálkozó ásványvizét.

 A nap középpontjában a halféleségek álltak, a 35 csapatból 19 készített különféle halételt, a nagymadiak például sült halat, zöld fűszeres szósszal, mások fokhagymás sült halat, rácpontyot, lecsós halat készítettek. A zsűri nem fukarkodott  a díjakkal: több  csapat főztjét arannyal – köztük a Nagyváradi-Kis Anna vezette Világklub-csapat!-  sokakat ezüsttel, vagy  bronz  kupával díjaztak.

A kísérő kulturális műsorban népszerű előadóink a legszebb magyar nótákat, népdalainkat, operetteket és retro slágereket szólaltattak meg. Joó Géza talkshow műsorában pedig bemutatkozott a zsűri elnöke Csikós Pál, Aranyi János, Juhász Marianna, Máté Anna és Mayer Krisztina. Nagy siker övezte a fellépő művészek előadásait: Nógrádi Tóth István, Szegedi Csaba, Ajtai Marika, Suták István, Tolnai Mari, Ráduly Timea, Kalla József, Kiss Tibor, a tápiószőlősi „Halesz” táncegyesület – és  mások szórakoztatták a közönséget .

A több száz résztvevő tucatnyi ország képviseletében jelent meg, voltak például Ausztráliából, Floridából, a felvidéki Búcsról, Nagymadról, Medvesaljáról, a délvidéki Törökbecséről, Topolyáról, Tornyosról, Csantavérről, Törökkanizsáról, Kispiacról, Magyarkanizsáról, Erdélyből Kolozsvárról. A résztvevők zöme a 15 éves Panoráma Világklub hálózat öt kontinens 95 országát  átölelő 240 társklubjának közreműködésével érkeztek a Világtalálkozóra, Budapestről például külön busszal jöttek a résztvevők. A szervezésben és a lebonyolításban pedig aktívan részt vettek a Tápió régió és Pest megye társklubjai. Azzal búcsúztak este felé egymástól a résztvevők: jövőre, veletek, ugyanitt!