Megkezdődött a IX. Magyar Világtalálkozó nyolcnapos rendezvénysorozata

Megkezdődött a IX. Magyar Világtalálkozó nyolcnapos rendezvénysorozata

Kiváló hangulat, nagy érdeklődés, ünnepélyes pillanatok, gazdag programok

Nagy érdeklődés kísérte a IX. Magyar Világtalálkozó nyitórendezvényét május 12-én, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Aranyosapátiban, ahol kellemes időben, látványos külsőségek között került sor az ünnepségre: áldás és szentelés, köszöntők, szobor- és közösségi téravatás, kopjafa emlékoszlopok átadása, gazdag kulturális program, s finom ételek-italok fogadták a több száz résztvevőt. Budapestről külön buszt indítottak a szervezők, de sokan érkeztek határon innen és határon túlról is. A Magyar Vidék Napja elnevezésű program keretében, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány és a Panoráma Világklub társklubjai voltak a rendezők, Nick Ferenc alapítványi elnök és dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke közreműködésével, a műsorvezetésről Nagyváradi-Kis Anna és Joó Géza gondoskodtak. 

„A vidék biztonsága" címmel rendezett konferencia után a Világtalálkozó ünnepélyes megnyitójára került sor, amelyen Nick Ferenc, dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Kazsuk Csaba Aranyosapáti polgármestere és dr. Tanka László mondott beszédet. Köszöntötték a világtalálkozó résztvevőit a külföldről és a külhonból érkezett Világklub-vezetők, többek között az Amerikai Egyesült Államok több államából, Brazíliából, Svédországból, Mauritániából, Nigériából, a Felvidékről, Kárpátaljáról.    

Ezt követően került sor az „Összefogás a Magyarságért Díj” átadására dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő részére, az összmagyarság összefogása érdekében végzett kiemelkedő munkásságáért. Ezt követően a „Felső Tisza Völgye Minőségi Védjegyek” átadására került sor, majd áldást adott a Világtalálkozóra Szabó Gábor (Demecser) görög katolikus esperes, Petróczi Szabolcs (Bagamér) református tiszteletes.

A rendezvény keretében több földrészről érkező magyar közösségek képviselői jelenlétében avatták fel az alapítvány által létrehozott újabb közösségi értékeket.  Az Amerikában és a Felvidéken elhunyt Magyar Kultúra Lovagjai emlékoszlopai  Vitéz Bánkuty Géza ’56-os szabadságharcosra, a kiváló amerikai magyar közéleti vezetőre, üzletemberre, és Igó Aladár felvidéki szobrászművészre emlékeztetik az utókort. Jelen volt az eseményen az Amerikai Egyesült Államokból érkezett Bánkuty Ilona, Bánkuty Géza özvegye, aki szintén aktívan részt vett az 56-os forradalomban és szabadságharcban, s férjével együtt kimagasló érdemeket szereztek az összmagyarság összefogásában.

Sor került a „Hontalanság hitvallása” című Wass Albert dombormű felavatására is, amely egyben a IX. Magyar Világtalálkozó hivatalos emlékműveként hirdeti a rendezvénysorozat hitvallását. Avatóbeszédet dr. Tanka László és Bánkuty Ilona mondott, Baracsi Endre pedig egy szép Wass Albert vers elmondásával színesítette az eseményt, amelyen jelen volt a szobor alkotója, Kis János szobrászművész is. Majd az új közösségi tér, a lovagterem felavatására került sor, amelyet megáldottak és megszenteltek a jelenlévő egyházak  képviselői.

A  kulturális gála és nótaműsor keretében hazai és külhoni közösségek, előadók szórakoztatták előadásaikkal a vendégeket.  Felléptek Nógrádi Tóth István  és Tolnai Mari magyar nóta énekesek, a  Kézenfogva Testvéreinkkel Alapítvány Dalos Csoportja,  a felvidéki Örösről érkező „Kőkút" Népdalkör, a  koltói Somfa Néptánccsoport,  Kovács Lászlóné versmondó, a Kisvárdai Férfikar és mások.

A program keretében könyvbemutatókra is sor került. Többek között bemutatták Csapó Endre, ausztráliai magyar író, főszerkesztő életműsorozatának hetedik könyvét, amelynek címe: Ilyen a világ. A szerző munkásságát méltatta a Kiadó képviseletében dr. Tanka László és Nagyváradi-Kis Anna.

Aranyosszigeten a IX. Magyar Világtalálkozó nyitónapjának vendégeit néprajzi kiállítás és bemutató, valamint a „Fegyverek és múzsák” címmel katonaművészek kamara kiállítása fogadta.