Bemutatkozott Nagylóc, Szécsény, Hollókő

Nógrád megyébe látogatott a Világtalálkozó közönsége

Bemutatkozott Nagylóc, Szécsény, Hollókő

Néphagyományaink hűséges őrzői

A VIII. Magyar Világtalálkozó 9. napján a magyarországi díszvendéghez, Nógrád megyébe látogatott egy külön busszal a világtalálkozói csoport. Első állomásunk Nagylóc volt, majd Szécsény városa és Hollókő következett – valamennyi helyszínen szeretettel vártak és fogadtak bennünket.

Rózsa Miklós, háromszoros Oscar-díjas  hollywoodi zeneszerző – Nagylócon töltötte gyermekéveit- emléktáblájának megkoszorúzása után Nagylóc történelmével, látnivalóival, mindennapi életével ismerkedhettünk meg. Világklub hálózatunk 239. tagja lett a Nagylóci Társklub, elnöke Péter Gábor polgármester- az erről szóló felkérést dr. Tanka Lászlóné, a Panoráma Világklub társelnöke adta át.

 Mint Ronga József alpolgármester elmondotta, Nagylóc Nógrád megye közepén, a Cserhát szelíd dombjai között található, különleges szépségű, természeti értékekben, néprajzi hagyományokban gazdag vidék, a világörökség részét képező Hollókő szomszédságában. A rövid bemutatkozások, köszöntők után a helyi hagyományőrzők színvonalas műsorral kápráztattak el minket. A végén pedig lepényt kóstolhattunk.

Nógrád megyei utunk következő állomása Szécsény volt, ahol Stayer László polgármester fogadta a Világklub csapatát a Polgármesteri Hivatal nagytermében. A rendezvény kezdetén Lovas Ilona klubelnök felolvasta Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnökének a Magyar Világtalálkozó résztvevőinek szóló üdvözletét.

A Panoráma Világklub munkájához és a Magyar Világtalálkozókon nyújtott támogatásáért Stayer László, Szécsény polgármestere ÖSSZEFOGÁS A MAGYARSÁGÉRT elismerést, valamint Józsa Judit Életfa című  alkotását vehette át dr. Tanka Lászlónétól. Gratulálunk!

A program során Szécsény városát és közvetlen környékét bemutató előadásban volt részünk, megismerkedhettünk Balassagyarmat történelmével és mindennapjaival. Nagy élmény volt hallgatni a Bátonyterenyéről érkezett,  Fölszállott a páva népdalverseny győzteseit, a Haraszti ikreket, csodás éneküket. Nem kevésbé volt csodálatra méltó Berze Marianna, az V. Palóc Világtalálkozó főszervezőjének lelkes, szeretetteli meghívója augusztus 3-5-ére a Palóc Világtalálkozóra. Még ízes palóc énekét is élvezhettük.

Köszönjük szépen a bemutatkozásokat és a szíves vendéglátást. Remélhetőleg a csapat szerte viszi a nagyvilágba a jó hírét a településeknek, hogy milyen szépséges Nógrád megye, milyen kedvesek a nógrádi emberek!

Természetesen sétáltunk Szécsény belvárosában, majd buszra szállt a csoport és Hollókőre utazott, ahol bekapcsolódott  a színes és színvonalas pünkösdölő programokba.
Várunk mindenkit szeretettel Nógrád megyébe!

Lovas Ilona,

a Panoráma Világklub Nógrád Megyei Társklubjának elnöke